Isnin, 9 Jun 2014

cerita cili giling..

Assalamualaikum kengkawan..hihi..gelak baca tajuk yg ntah ape2 tu..

Meh nk citer sikit..minggu ni minggu tension..

bukan tension pe pun..tension bile kesayangan hati demam..hurmm..my hubby bucuk2 demam lorr..ksian.. batuk ngn selesema..ish xtegarnya hti ni nk tgok..

en hubby ni klo kite demam bukan main suh g klinik la..mkn ubat la..tp cuba tgok turn dia demam.. huh..kite nasihat ...kte surh g klinik buat derk je.. geram lak titew..

sehari.. tahan lg..
2 hari tahan lgi..
3 hari demam lg.......

msuk hri ketiga demam xkebah2 lagi..terus aku bebel xbenti.. suh g klinik..mmg xbenti la..mcm murai tercbut ekor dah kekdahnya..xcukup ngn bebel depan..tmbh lg dalm whtsapp..hihii..teruk gak ek prangai aku ni.. *** pang skali ***

akhirnya en hubby g la jgk klinik..alah bukn jauh pun..bawah umah tu je..klinik Kesihatan P14..

aku whtsap la td..cmne doc ckp pe..
doc bg ubt pe..
doc bg mc tak.. Hihii..mc je yg aku tye.. * PANGGG 2 butir lg*

" doc cakap abg suspek darah tinggi.."

HAHHHHH....



" doc suh abag jgn mkn makanan masin masin"

HAHH HAHHHH??




bila lak aku mask masin2 ? ni..aku klo mask sebutir garam pun xletak..letak cili giling tu semata mata je..

....

....

....

erkkkk..CILI GILING??



krik..krik..



ooo..mgkin ini lah penyebab bacaan laki aku jd tinggi kot.. cili giling ni mmg rasa msin sikit..aku beli kt terengganu.. beli byk2 terus, alang2 balik kg kan.. hurm..pasni xleh la makn dah cili tu..syg kan..beli byk2,,tp buang je..

dush dush..hello farah..ko syg cili tu ke ko syg laki ko??

haruslah aku sygkan laki aku!!! ok buangkan je cili tu..so strt skrg ni kene back to nature.. hahha..ayat xleh blah kan...

mksud aku..back to nature la..beli cili kering, rendam, rebus n blend sendiri..jgn hingat leh goyang2 kaki main cedok je cili giling yg dah siap tu..huhu



soo win chi..ish tetiba lak so win chi lak kluar nye..

sooo,

dikesempatan ini meh aku nk ajar kan korang cara nk sediakan cili giling..
meh la nk ajar..haa amik pen..amik kertas..cept salin..
eh cik jenab farah oii..zamn skrg org dah xmain la salin ngn kertas ngn pen..org copy paste je la..

huh suke hati la kekdah korang nk cara cmne..nnti leh buat stok siap2..

jom sama2 tgok..mmg menjimatkan masa klo dah siap2 buat stok sebelm memasak..

ni dari pengalamn sendiri je taw.. boleh la tahan 2 minggu jgk kot..
memula guntingkan cili kering, lepas tu basuh..biji buang yer..biasa aku akan potong dlm bakul yg lubangnya agak besar..tp jgn besar sgt,..nnti jatuh sume cili kering tu plak.. sb aku guna bakul tu adalah supaya biji2 cili tu terus keluar dari lubang bakul tu..haa kan dah senang.. xyah la duk tampi2 lama2 sgt..jimat masa kata kau..hihi..

Okkk.. pas gunting dan basuh korang leh la rebuskan cili tu yer..rebus sampai mendidih..lagi lama lagi bagus.. sb kelebihan rebus lama2 ni supaya cili tu betul2 mask.. bile dah betul2 masak, cili tu akan berpontensi tahan lebih lama, supaya nnti xde la sakit perut korang makan.tu je la ma aku bg taw..klo korang thu lg sebab ape,korang bgi taw aku jgk yer.. hihi


kemudian lepas dh rebus tu..biarkan dia sejuk.. lagi bagus korang tapis.. sb pe biar sejuk.. ko giler nk masukkan panas2 gitu dlm blander..mau meletop blander tu.. (meletop tu gunakan nada neolopak ye)MELETOP.. haaa. gitu la..pndai korang sebut ye..

smbil2 buat keje lain tu kan, kupas bawang merah dan bawang putih..



Okk dah sejuk, masukkan dalam blander, masukkan bawang merah, masukkan bawang putih yang dah dikupas/buang kulit .... janganlah korang malas sangat tak buang kulit yer.... masukkan jugak air untuk kisar.





Okkk siap kisar sampai hancur lumat .sebati.... dah siap masukan dalam bekas tertutup.. dan simpan kat peti sejuk, okk.. selamat hingga 2 minggu penggunaan (itu kalau akulah) tapi .. kalau korang tak usik langsung bukan kata 2 minggu... sebulan pun tak habis hahahaha .. kalau korang tak guna mana nak luaknya.



lagi tips dari mak jemah ... time nk kisar tu masukkan sesudu minyak masak, nnti cili tu lg tahan lama, masa menumis pun korang xde la tunggu terlalu lama..cepat sejat air katanya.. kata nk jimat masa kan..


ok lah selamat mencuba..

eh xingt nk pesan.. doakan supaya en hubby kesayanganku cepat2 sembuh ye..

wahai darah tinggi nyah ko dari sini!!


xoxo..hihi.tetiba feeling feeling lisa surihani..








2 ulasan:

Aty Fared berkata...

okeh...saya memang malas giler nak buat cili giling sendiri.. awal2 kawen dulu buat gak lah..sekarang nan hado.. beli siap jer.. sadis..huhu

Unknown berkata...

kak aty.. dulu pun farah camtu gak la.. beli yang dah siap je..senang..balik cedok je..tp pas kene komplen darah tinggi cik abag tu naik..kena rajinkan jgk ler.. hihi